DENİZLİ AFYONKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Derneğin Adı, Yerleşim Yeri ve Sembolü:
Derneğin adı, merkezi
Madde-1 Derneğin adı : Afyonkarahisarlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğidir.
Merkezi : Denizli’dir.
Derneğin Adresi : Topraklık Mah. 572 Sk.No:4/26 Pamukkale / Denizli
Amacı:
Madde2-Tüm Türkiye’deki Afyonluları ve kendisini Afyonlu sayanların yardımlaşmalarını, haberleşmelerini, kültürel, ekonomik, sosyal yönden kalkınmalarını, dayanışmalarını, sağlama adına her türlü faaliyeti gerçekleştirmek. Eğitim öğretim kurumlarında çalıştıkları kurumlarda yönetime katılmalarını kendilerine ve yaratıcılıklarını geliştirebilmelerini, sorunlarının araştırılmasını, çözüm yollarının bulunmasını ve destek sağlamsını, insan ve doğa sevgisi taşıyan, insan haklarına saygılı, demokratik değer, tutum ve davranışlar sahip bireyler olarak yetişmelerini Türkiye Cumhuriyetinin Anayasadan belirtilen laik, demokratik ve sosyal, hukuk devleti niteliklerine bağlılık duygularının ve örgütlenme bilincinin geliştirilmesinin, aile, toplum ve millet bağlarının güçlenmesini, ülke ve dünya barışı ile çevre ve toplumsal kalkınma alanlarında daha etkin olmaları için yurtiçi ve yurtdışındaki dernek ve sivil toplum örgütleri arasında yakınlaşma dayanışma ve işbirliğinin gerçekleştirilmesini, Eğitim öğretim kurumlarının imkanlar dahilinde ihtiyaçlarının karşılanması, yardıma muhtaç öğrencilere yardım etmeyi, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmayı, milli kültürümüzü tanımayı ve tanıtmayı amaçlar.
Çalışma Konuları:
MADDE-3
1-Toprak ,su vb. tahliller yaptırarak ve yetiştirilmekte olan ürünlerin verimliliğini ve kalitesini artırmak amacı ile eğitim ve rehberlik hizmetleri sunma, Yöreyle ilgili alternatif tarım ürünlerini araştırmak.
2- Geleneksel el sanatlarını canlandırma ve geliştirilmesi adına çalışmalarda bulunma,
3- Tabii ve tarihi mirası koruma ve yerel kültürlerin tanıtımı yapma ve yerel turizmi geliştirme, yer altı ve yerüstü kaynakların değerlendirilmesine yardımcı olma,
4 - Doğal afetlerde (Deprem, orman yangını, sel ve su baskını ,kuraklık v.b. ) yapılması gerekenlerle, sağlık ve ilk yardım, çevre ve her türlü eğitici beceri kazandırıcı v.b. konularda (üyelere ve Afyonlular başta olmak üzere) kurslar açma, konferanslar verme eğitici çalışmalarda bulunma, Afyon başta olmak üzere, bölgenin yeşil alanlarının korunması ve halkın buralardan yararlanması için gerekli etkinliklerde bulunur. doğa varlıklarının ,canlı türlerinin ve bitki örtüsünün, korunması için, kurum ve kuruluşlarla iş birliğine girmek.Yeni yeşil alanlar,(hatıra ormanı özel orman,, park, dinlenme , piknik ve oyun alanları v.b. alanlar oluşturmak, oluşturanlara yardımcı olmak. oluşmuş olanların bakımını yapımına, ıslahını, yardımcı olmak.
5 - Afyon’un ,turizmini, gelenek ve göreneklerini sosyal ve kültür yapısını ve bu günkü yaşantısını, geleceğini, araştırmak , kayıt altına almak, yaşatmak ve bunların kalıcı eserler üreterek, gelecek nesillere aktarmak.bununla ilgili,kitap,dergi,süreli ve süresiz yayın organları çıkarmak, çıkması için teşvik etmek,Çıkaranlara ve çıkarmak isteyenlere maddi ve manevi yardımda bulunmak. web sayfası hazırlatmak,takvim,adres,telefon,almanak, v.b. bastırmak ve dağıtmak. Ödüllü yarışmalar düzenlemek.Mahalli ve ulusal görsel ve yazınsal basında dernek ve Afyon’la ilgili yazılar ve programlar hazırlamak ve bunların yayınlanmasını sağlayarak, derneğin ve Afyon’un tanınmasını sağlamak
6 - Düğün,bayram,,sünnet, Asker uğurlaması,hıdrellez, cenaze v.b. gibi geleneksel törenlere katılmak, düzenlemek ve düzenleyenlere yardımda bulunmak,
7 - Dernek adına menkul ve gayrimenkul edinmek, gayrimenkul inşa etmek her türlü nakil vasıtası satın almak.
8-Dernek üyeleri yararına sosyal ve kültürel amaçlı lokal ve tesisler açmak,kiralamak veya işletmek.
9 – Çevre bilinci ön plana alınarak,bölgedeki su kaynaklarının korunması,temizliği,ve bunlardan halkın olabildiğince yararlanması için gerekli etkinliklerde bulunmak, Bu yerlerin, ıslahı, tamir,bakım,yenilenmesini sağlamak sağlayanlara yardımcı olmak
10 –,Afyon’a ve Derneğimize hizmeti geçmiş veya geçen kişi ve kuruluşlara plaket, teşekkür belgesi, madalya, beraat, hemşerilik beraatı ve başarı ödülü v.b.belge hazırlatmak ve bir törenle kendilerine vermek ve bunu gelenek haline getirerek her yıl vermek.
11- Afyonluların ve dernek üyelerinin; ad ve soyadlarını,fotoğraflarını,kan gruplarını,sülale ismini,tahsilini,mesleğini,ev ve iş adreslerini, telefon numaralarını,soy ağaçlarını, v.b. tespit eder.Bir fihrist halinde toplar.yer ve iş değişikliklerini işler yönetim kurulunun uygun göreceği bir zamanda kitap haline getirir.İsteyenlere verir veya dağıtır.
12- Bireylerin birlikteliği, örgütlenmeleri, kendilerini ilgilendiren her alanda ve kademede yönetime katılmaları,
13 – Bireylerin toplum yararına kalkınması, gelişmesi ve ilerlemesi,
14- Çevre, doğa ve kültür zenginliklerinin korunması,
16- Bireylerin bilimsel çalışmalara ve araştırmalara katılması, genç bilim adamlarının yetiştirilmesi,
17- Çalışma yaşamında fertlerin kişisel ve sosyal gelişmelerinin desteklenmesi yaşadıkları güçlüklerin ve sorunların çözümlenmesi,
18 - Çevredeki eğitim kurumlarına katkı sağlanması,
19-İşsiz gençlerin iş ve sosyal güvenlikle ilgili sorunlarına çözüm aranması,
20-Engelli çocukların ve gençlerin toplumsal yaşama katılmalarına ve uyum sağlamalarına yönelik destekleyici ve kolaylaştırıcı çalışmalar yapılması,
21-Sanat, kültür, doğa, izcilik, spor ve sosyal etkinlikler düzenlenmesi,
22-Ulusal ve uluslararası düzeyde, insanlar arasında hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk, barış duygu ve düşüncelerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi,
23-Alkol ve madde bağımlılığının önlenmesi,
24-Şehirde yaşama ve sorunlarına yönelik bilimsel ve sosyal içerikli tartışmalar düzenlenmesi,
25-Bireylerin haklarının ve istemlerinin ilgili ve yetkili kuruluşlara duyurulması, bu hak ve istemlerinin savunulması,
26- Öğrencilere ihtiyaçları doğrultusunda maddi yardımlarda bulunulması, şehre eğitim kurumu kazandırmak için girişimlerde bulunmak ve devam eden projelere destek sağlanması,
27-Doğal afetlerde, kaza, yangın, sel ve benzeri olaylarda, yardım amaçlı etkinlikler düzenlenmesi, ya da düzenlenenlere katkıda bulunulması,
28-Türk milli kültürünün tanıtımı, araştırılması ve yeni nesillere aktarılması için çalışmalar yapmak, görüş ve öneriler almak amacıyla danışma nitelikli toplantılar düzenlenmesi,
29-Çocuklara yönelik olarak etkinlikler düzenlenmesi ve düzenlenenlere her türlü desteğin verilmesi,
30-Çocuk ve gençlere, barınma olanakları, burs, kaynak ve benzeri destekler sağlamak için çalışmalar yapılması veya yapılanlara katkıda bulunulması,
İlkeleri:
Madde 4-Dernek;
a-Türkiye’nin bütünlüğünü ve bağımsızlığını, Anayasa’da tanımlanan Cumhuriyetin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerini temel ilke edinir.
b-Bireyler arasında ve toplum içinde kaynaşmaya, işbirliği yapmaya, eşitlik anlayışına bağlı olarak katılmaya, fertten ferde, fertten topluma sağlıklı bağlar kurmayı, Türk milli kültürünü tanıtıp, yaygınlaştırmaya özen gösterir.
c-Siyasi partilerle, yasaların öngördüğü biçimde ve Tüzükte belirtilen amaç ve konulara uygun olarak iletişim kurabilir, her türlü desteği alabilir. Ancak, gerçekleştirilenlerin Genel Kurulda, delegelerin görüşlerine sunulması zorunludur.
d-Tüm çalışmalarını ve sorunlara çözüm anlayışlarını, yasalara uygun olarak ve demokratik kurallar içerisinde sürdürür. Gerektiğinde yasal tepki yöntemlerini uygarca kullanır.
e-Irk, renk, köken, cinsiyet, dil ve din ayırımı gözetmez. Türk Milletini; içinde hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk ve barışın bulunduğu bir aile kabul eder.
f-İnsan haklarına saygı duyar ve bu hakları savunur.
g-Kamu, yerel, özel ve gönüllü kuruluşlarla medyaya yönelik ilişkilerinde ve tüm çalışmalarında, aile, toplum ve millet anlayışına uygun hareket eder, bu anlayışın yaygınlaşmasına çalışır.
h-Türk kültürüne hizmet sunan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, her türlü yasal ve açık işbirliğinde bulunur.
ı-Gençlerin ilgi alanları doğrultusunda, onlara en uygun yollarla etkinlik ve düzenleme biçimlerini seçme, ya da diğer alanlarda sınır gözetmeksizin bağlantılar kurma, kendine özgü eğitim alanları olarak tanımlanan ulusal ve uluslararası gençlik etkinlikleri ve demokrasi hakkında öğrenme olanağı yaratır.
i-Fertlerin, kendilerini etkileyen politikaların geliştirilmesi sürecine, eşitlik ilkesi doğrultusunda etkin katılma hakkı elde etmelerini sağlayacak her türlü yasal girişim ve iletişimler için çaba gösterir.
Üye Olma:
Madde 6-Üyelerle ilgili esaslar şunlardır:
a-Derneğe, fiil ehliyetine sahip, ilgili yasaların belirlediği yaş sınırını aşan ve kısıtlılık kapsamında olmayan gerçek kişiler, üye olabilir.
b-Üye olmak isteyenlerin, başvuru belgesini imzalamaları ve istenen belgeleri eklemeleri zorunludur.
c-Şube olan yerlerdeki üyelik başvuruları ilgili şubeye yapılır. İlgili şube, başvuruyu en geç bir ay içinde karara bağlar. Üyeliğin kabulü için oy çokluğu ile karar alınır. Başvuru kabul edildiği takdirde, ilgili şube, başvuru belgesi ve yönetim kurulu kararından birer örneğini, üst yazı ile birlikte karardan sonra, en geç 10 gün içinde Genel Merkeze gönderir.
d-Şube olmayan ilçelerden üye olmak isteyenler, Derneğe başvururlar. Yönetim Kurulu kararı da, yasal süresi içinde kendilerine bildirilir.
e-Hiç kimse üye olmaya ve üye kalmaya zorlanamaz.
f-Her üye istifa hakkına sahiptir.
g-Fahri üyeler de bulunabilir. Bu üyelerin oy hakları yoktur. Ancak, bu üyeler görüşlerini bildirebilirler ve istedikleri takdirde ödenti verebilirler.
Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma:
Madde 7-Üyelikten çıkma ve çıkarılmaya ilişkin koşullar şunlardır:
a-Üyeler, yazılı olarak bildirmek koşulu ile üyelikten ayrılabilirler.
b-Her yılın ilk altı ayı içinde, yazılı bildirime karşın, o yılın ödentilerini vermeyenler ve mazeret bildirmeden Genel Kurula katılmayanlar, Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
c-Tüzük ve yetkili organların kararlarına aykırı hareket edenler ise, çıkarılma istemi ile Onur Kuruluna verilir.
d-Dernekler Yasasında üyeliği sona erdirici durumlar olarak tanımlanan değişiklikler saptandığı takdirde, ilgili üyeler, Yönetim Kurulu kararı ile en geç 15 gün içinde üyelikten çıkarılır.
e-Üyelikten çıkarılma ile ilgili şube kararlarına karşı, Şube Genel Kuruluna, burada istenen sonuç alınamadığı takdirde, Genel Merkez Yönetim Kuruluna, bu Kurulun kararlarına karşı da, Genel Kurula itiraz edilebilir.
Üyelikten Çıkarılma İşlemleri:
Madde 8-Üyelikten çıkarılma işlemleri şunlardır:
a-Üyelikten çıkarılma istemine ilişkin fezleke, ilgili şube yönetim kurulunca hazırlanarak Merkeze gönderilir. Şube Yönetim Kurulu, ilgili üyenin sözlü ve yazılı savunmasını ister. Şube ayrıca, uygun görülenlerin sözlü ve yazılı görüşlerini alabilir.
b-İlgili üye, konuya ilişkin olarak tanık gösterebilir veya tanıkların yazılı görüşlerini de savunmasına ekleyebilir.
c-Onur Kurulu, gerek görürse ilgili üyeyi, tanıkları veya şube yöneticilerinden dilediklerini dinleyebilir veya onlardan yeniden görüş isteyebilir.
d-Onur Kurulunun önerisi üzerine Yönetim Kurulunca verilecek kararlarla ilgili olarak Genel Kurula itiraz edilebilir. Kararlara yargı yolu açıktır.
Organları:
Madde 9-Organlar:
a-Genel Kurul, b-Yönetim Kurulu, c-Denetleme Kurulu, d-Onur Kurulu,
f-Danışma Kurulu,
Yönetime ve gönüllü hizmet üretimine daha fazla ferdi katmak amacıyla; Dernekte ve şubelerde, uygun bulunan konularda başka kurullar oluşturulabilir.
Genel Kurulun Oluşumu ve Toplanma Zamanı:
Madde 10-Genel Kurulun oluşumu, toplanma zamanı ve işleyişine ilişkin esaslar şöyledir:
a-Olağan Genel Kurul, üç yılda bir Mart ayında toplanır.
b-Genel Kurulda her üye oy kullanabilir.
c-Seçimle gelmiş Yönetim, Denetleme ve Onur Kurulu üyeleri, bu görevlerde bulundukları sürece Genel Kurul üyesidirler.
d-Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler, en az Onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi, yerel bir gazetede yayınlanmak suretiyle toplantıya çağırılır, Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün düzenleneceği de belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Toplantının yapılacağı gün, saat, yer ve gündem, en az Onbeş gün önce, yörenin en büyük mülki idaresine yazı ile bildirilir. Yazıya, toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste de eklenir. Aynı zamanda üyelere yazı ile de bildirilir.
e-Genel Kurul, katılma hakkına sahip üyelerin en az yarısının bir fazlası ile açılabilir. Ödentilerini vermiş olan üyeler Genel Kurula katılabilir ve oy kullanabilir.
f-İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim kurulları üye sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.
Genel Kurul başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum, nedenleriyle birlikte, duyurunun yapıldığı gazete ile üyelere bildirilir. İkinci toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren iki ay içinde yapılması zorunludur. İkinci toplantı, ilk toplantıdaki yöntemlerle düzenlenir. Genel Kurul birden fazla geri bırakılamaz.
g-Şubeler, genel kurullarında seçtikleri üyelerin isimlerini içeren genel kurul kararlarından bir örneğini, bir üst yazı ile genel kuruldan en az yirmi gün önce Derneğe bildirirler.
h-Genel Kurul üye listesi, en büyük mülki idareye verildikten sonra değiştirilemez. Ancak, yargı organları ile mülki idare kararlarının uygulanması zorunludur.
ı-Genel Kuruldan sonra, yedi gün içinde, organlara seçilen asıl ve yedek üyelerle ilgili yasal bilgiler, Merkezdeki en büyük mülki idareye bir yazı ile bildirilir.
i-Üyelerin beşte birinin yazılı başvurusu veya Yönetim Kurulu kararı, ya da Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü durumlarda Genel Kurul olağanüstü toplanır. Olağanüstü toplantıda sadece Genel Kurulu gerektiren konular görüşülebilir.
Genel Kurulun İşleyişi:
Madde 11-Genel Kurulun işleyişine ilişkin esaslar şunlardır:
a-Genel Kurul, Başkan veya yetki vereceği bir Yönetim Kurulu üyesince açılır.
b-Genel Kurulda üyeler oylarını ancak kendileri kullanabilir.
c-Genel Kurulu, Genel Kurulun istediği biçimde ve üyeler arasından seçilen başkan, başkan yardımcısı ve yazman yönetir.
d-Olağan Genel Kurulda, yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, üyelerin onda birinin birlikte yaptıkları yazılı önerinin gündeme alınması zorunludur.
e-Tüzük değişikliği ve Derneğin dağıtılması konuları hariç, Genel Kurulda kararlar, oylamaya katılanların en az yarısından bir fazlası ile alınır.
Genel Kurulun Görevleri:
Madde 12-Genel Kurul
a- Yönetim, Denetleme ve Onur kurullarının asıl ve yedek üyelerini gizli oyla seçer.
b-Tüzüğün değiştirilmesi önerisini görüşür.
c-Yönetim ve Denetleme kurulları raporları ile bütçeyi görüşüp karara bağlar.
d-Taşınmaz mal satın alınması veya satılması için Yönetim Kuruluna yetki verir.
e-Derneğin başka derneklerle ilişkilerini düzenler.
f-Yasalara uygun olarak ve en büyük mülki idareye, en geç bir hafta önceden bilgi vererek, uluslararası etkinlikler düzenlenmesini ve ilişkilerde bulunulmasını karara bağlar.
g-Derneğin tüzel kişiliğinin sona ermesini, şube açılmasını veya kapatılmasını kararlaştırır.
h-Yasalarda ve Tüzükte, Genel Kurulca yapılması kaydedilen diğer görevleri yerine getirir.
Yönetim Kurulunun Oluşumu:
Madde 13-Yönetim Kurulunun oluşumuna ilişkin esaslar şunlardır:
a-Yönetim Kurulu, Genel Kurul üyeleri arasından seçilen, dokuz asıl ve dokuz yedek üyeden oluşur.
c-Yönetim Kurulu ilk toplantısında, Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ile Mali, Eğitim, Örgütlenme, Halkla İlişkiler ve diğer sorumluları belirler.
d-Yönetim Kurulunda herhangi bir nedenle boşalma olduğu taktirde, yedekler sıra ile çağırılır.
e-Yönetim Kurulu, üyelik, üyelikten ayrılma ve çıkarılma ile ilgili konuları görüşüp karara bağlar
f-Yönetim Kurulu üyeleri, kendi aralarında, her zaman görev değişikliği yapabilirler.
Yönetim Kurulunun İşleyişi ve Görevleri:
Madde 14-Yönetim Kurulunun işleyişi ve görevlerine ilişkin esaslar şunlardır:
a-Yönetim Kurulu zorunlu olarak en az Onbeş günde bir, ayrıca gerekli gördüğü zamanlarda, kararlaştırılan yerde toplanır.
b-Yönetim Kurulu; Başkanın veya Yönetim Kurulu üyelerinin en az beşte birinin çağrısı üzerine toplanır. Yönetim Kurulu; Denetleme ve Onur kurulları ile diğer üyelerden gerekli gördüklerini toplantılara çağırabilir, görüş ve önerilerini alabilir.
c-Yönetim Kurulu, ilin her yerinde, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve diğer konularla ilgili toplantı, kurultay, açık oturum, seminer, kurs, panel, şenlik, eğlence, sanat, müzik, izcilik, sağlık için spor, bisikletli yaşam, çevre, sergi ve benzeri etkinlikler düzenleyebilir.
d-Derneğin yerleşim yeri dışından gelerek, düzenlenen her çeşit toplantıya katılanların, Derneğin amaçlarına uygun bir görevle ve geçici olarak başka kentlere gönderilenlerin ulaşım ve barınma giderleri, bütçe durumu uygun olduğu takdirde karşılanabilir. Belgeye bağlanması koşulu ile ödenecek miktar, ödeme şekilleri ve kullanılacak ulaşım araçları, Yönetim Kurulunca belirlenir.
e-Yönetim Kurulu toplantı gündemi için her yöneticinin öneride bulunma hakkı vardır. Öneri, Yönetim Kurulunca benimsendiği takdirde görüşülebilir.
f-Yönetim Kurulu bütçeyi kullanır ve hesapları yürütür.
g-Yönetim Kurulu, iki yıllık çalışma programını hazırlar ve uygular.
h-Derneğin dağılmasını, şube açılmasını veya kapatılmasını Genel Kurula önerebilir. Genel Kurul kararı ile şube kurucularına yetki verir.
ı-Yönetim Kurulu, Genel Kurulun izni ile gerek duyulan taşınır veya taşınmaz malları, yasaların belirlediği esaslara uygun olarak satın alabilir veya ihtiyaç fazlasını satabilir.
i-Yönetim Kurulu, varolan yasalar çerçevesinde gerektiğinde ücretli insan çalıştırabilir. Çalıştırılan insanlara her türlü yasal güvencenin sağlanması zorunludur.
k-Yönetim Kurulu üyeleri, görev bölümünde üstlendikleri görevlerden sorumludurlar. Yönetim Kurulu toplantı gündemi için her yöneticinin öneride bulunma hakkı vardır. Öneri, Yönetim Kurulunca benimsendiği takdirde görüşülebilir.
Başkanın Görev ve Yetkileri:
Madde 15-Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:
a-Gerçek ve tüzel kişilerle tüm kurumlar karşısında Derneği temsil eder.
b-Yönetim Kuruluna başkanlık eder, basına demeç verir, açıklamalarda bulunur, basın toplantısı düzenler. Bu konularda, Yönetim Kurulunun oluru ile başka bir yöneticiye de yetki verilebilir. Bildiri ve basın toplantılarında Yönetim Kurulunun kararı gereklidir.
c-Başkanın yokluğunda, Yönetim Kuruluna, Başkan Yardımcısı Başkanlık eder.
Genel Sekreterin Görevleri:
Madde 16-Genel Sekreter;
a-Yönetim Kurulu toplantılarının gündemlerini hazırlar, yazışmaların ve haberleşmelerin düzenli olmasını sağlar.
b-Gerçek ve tüzel kişilerle ilişkileri düzenler. Başkan ve Yönetim Kurulu ile uyum içinde işleri yönlendirir.
Derneğin İç denetim Şekli ve Denetleme Kurulu:
Madde 17-Derneğin iç denetim şekli, Denetleme Kurulunun oluşumu ve işleyişi şu şekildedir:
a-Denetleme Kurulu, üyeler arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Kurul olağan olarak altı ayı geçmeyen aralıklarla denetleme görevini yapar.
b-Tüm mali ve öteki çalışmaları denetler. Yönetim Kurulu kararı ile şubelerin çalışmalarını da denetleyebilir.
c-Genel Kurula ve Yönetim Kuruluna, denetlemeleri ile ilgili raporlar verir ve öneriler yapar.
d-Denetleme Kurulu, gerekli durumlarda denetim uzmanlarının oluşturduğu kuruluş ve kurullardan görüş alabilir.
Onur Kurulunun Oluşumu ve İşleyişi:
Madde 18-Onur Kurulunun oluşumu ve işleyişi şu şekildedir:
a-Onur Kurulu, Genel Kurulca, genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.
b-Onur Kurulu; Yönetim Kurulu kararları, yürürlükteki yasalar ve bu yasalara bağlı yönetmeliklere aykırı davranan Merkez ve şubelerin organlarının mensupları ile üyeleri hakkında duruma göre;
1-Üç ay ile iki yıl arasında değişen geçici çıkarma,
2-Görevden uzaklaştırma,
3-Haklardan yoksun bırakma,
4-Sürekli çıkarma cezaları verilmesini, önerebilir.
Danışma Kurulunun Oluşumu ve İşleyişi:
Madde 19-Danışma Kurulunun oluşumu ve işleyişi şöyledir:
a-Danışma Kurulu, Yönetim, Denetleme ve Onur kurullarındaki asıl üyeler, şubelerin ve şube bulunmayan ilçelerdeki üyelerin kendi aralarından seçtikleri birer üye ve uygun bulunacak kişilerden oluşur. Şubeler veya şube bulunmayan ilçelerdeki üyeler, toplantılara birden fazla üye ile katılabilirler. Ancak, fazla üyeler oy kullanamazlar.
b-Kurul, iki seçim dönemi arasında en az iki kez toplantıya çağırılır. Kurulun kararları öneri niteliğinde olup, Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü hallerde de Kurulu toplayabilir. Toplantılar, İlin her yerinde yapılabilir.
c-Kurul, Merkez ve şube yönetim kurulları ile diğer üyelerden gelecek her türlü öneriyi görüşür.
d-Kurulun Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yazmanı, Kurul üyeleri arasından seçilir. Yönetim, Denetleme ve Onur Kurulu üyeleri, bu görevlere seçilemezler.
e-Kurul toplantılarının açılabilmesi için çağrı yeterli olup, çoğunluk aranmaz, kararlar açık oyla alınır.
f-Kurul kararları, Yönetim Kurulunca mühürlenmiş olan ayrı bir deftere işlenir ve katılanlarca imzalanır.
Şubeler:
Madde 20-Şubelerin kuruluşu ile ilgili esaslar şunlardır:
a-Şube açılabilmesi için, şube açılmadan önce, Derneğin, o yerleşim biriminde oturan en az on üyesinin bulunması zorunludur.
b-Şube açmak amacıyla Merkez Yönetim Kurulunca, Genel kurul kararına dayalı olarak yetki verilen en az üç kişi, şubenin açılacağı yörenin en büyük mülki idaresine yazılı başvuruda bulunur.
c-Başvuruda, yetkili kamu yönetiminin istediği bilgilerle yetki belgelerinin ve Tüzükten iki adedinin yer alması zorunludur. Kurucu Kurul, Olağan Genel Kurula kadar Yönetim Kurulu görevini yapar.
d-Şube Organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur.
Şube Genel Kurulları:
Madde 21-Şube genel kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:
a-Şube genel kurulları, iki yılda bir Mayıs ayında toplanır.
b-Genel kuruldan en az Onbeş gün önce, Dernekler Yasasında öngörülen bilgi ve belgeler, yörenin en büyük mülki idaresine verilir. Verilecek bilgiler arasında, ilk toplantıda çoğunluk olmaması durumunda, ikinci toplantının en erken yedi, en geç on gün içinde yapılacağı belirtilir.
c-Şube genel kurullarında yönetim ve denetleme kurulu asıl ve yedek üyeleri ile Genel Merkez delegeleri gizli oyla seçilir.
d-Genel Kurulu yönetmek üzere bir divan başkanı ve iki yardımcısı, üyeler arasından ve açık oyla belirlenir.
e-Şube genel kurulları, üye sayısının en az yarısının bir fazlası ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıya katılacak üyelerin sayısı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu asıl üyeleri toplamının iki katından aşağı olamaz.
f-Şube genel kurullarında her üye oyunu ancak kendisi kullanabilir.
g-Şube genel kurullarına ilişkin duyuru gazete veya yöresel olanaklardan yararlanılarak da yapılabilir.
h-Şube genel kurulları ile yönetim kurulları, Merkez Genel Kuruluna ve Yönetim Kuruluna, Tüzük ile verilmiş olan yetkilerin dışında, diğerlerini şube çapında kullanmaya yetkili ve sorumludurlar.
ı-Organlara seçilen asıl ve yedek üyelerle ilgili yasal bilgiler, yörenin en büyük mülki idaresine yedi gün içinde bildirilir.
i-Üyeler, şube genel kurulu kararlarına karşı, Merkez Genel Kurulu, şube yönetim kurulu kararlarına karşı da Merkez Yönetim Kuruluna itiraz edebilirler. İtiraz üzerine verilen kararlara, ilgili şubenin organlarınca uyulması zorunludur.
Şube Yönetim Kurulları:
Madde 22-Şube yönetim kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:
a-Şube yönetim kurulları, beş asıl ve beş yedek üyeden oluşur.
b-Şube yönetim kurulları, genel kuruldan sonraki ilk toplantıda, kendi aralarından başkan, başkan yardımcısı, yazman ile mali işler, örgütlenme, eğitim, halkla ilişkiler ve diğer alanlardan sorumlu olanları kendi aralarında belirler.
c-Şube yönetim kurulları, genel kurul tutanak ve sonuçları ile görev bölümünü, genel kuruldan sonra, en geç on gün içinde Merkeze bildirirler.
d-Şube yönetim kurulları, toplantı gün ve zamanlarını kendileri belirler. Şube yönetim kurullarının en az onbeş günde bir toplanması zorunludur.
e-Tüzük ve kaynağını genel kuruldan alan organların kararlarına aykırı çalışmalarda bulunan şube yönetim kurulları, önce yazılı olarak uyarılır. Verilen süreye karşı aykırılıklarını düzeltmeyen şubeler, Denetleme Kurulu veya Merkez Yönetim Kurulunca görevlendirilenlerce denetlenir. Denetleme raporuna göre; Yönetim Kurulu, şube yöneticilerini yargıya verebilir veya ilgili yasaların kendisine tanıdığı yetkileri kullanabilir.
f-Olağanüstü genel kurulda seçilen şube yönetim kurulu, aykırılığı düzeltmezse, Yönetim Kurulu, ilgili şubenin, genel kurula katılma hakkını ortadan kaldırabilir. Ayrıca, şube yönetim kurulunu görevden alarak, yerine, en geç üç ay içinde olağanüstü genel kurula götürmek koşulu ile yeni bir yönetim kurulunu atama ile belirleyebilir.
Şube Denetleme Kurulu:
Madde 23-Şube denetleme kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:
a-Şube denetleme kurulları, şube genel kurullarında, üç asıl ve üç yedek üye olmak üzere seçilir. Kurullar, en az altı ayda bir şubeyi denetlemek zorundadır.
b-Denetleme kurulları, hazırladıkları raporların birer örneğini ilgili şubeye verirler ve bir örneğini de Genel Merkeze gönderirler.
Gelirler:
Madde 24-Gelirlere ilişkin esaslar şunlardır:
a-Gelirler; üye ödentileri, yayın, kültür, sanat, spor, eğitim ve öğretim, çalışma ve yatırımları ile ilgili gelirler, işletme ve ortaklık gelirleri, reklam gelirleri, sosyal etkinlik gelirleri, diğer yardımlar, bağışlar ve faizlerdir.
b-Üyeler, katılma payı olarak beş YTL., yıllık ödenti olarak toplam yirmi dört YTL. verirler. Ödemelerin kaç ayda bir yapılacağı Yönetim Kurulu kararına bağlıdır. Üyeler, isterlerse ödemeleri bir defada yapabilirler.
c-Gelirlerin hangi bankaya ve ne miktarda yatırılacağı, kasada ne miktarda para bulunacağı, Yönetim Kurulunca belirlenir. Dernek kasasında, memur maaş katsayısının bin rakamı ile çarpımı sonucu çıkacak miktardan fazla para bulundurulamaz.
Giderler:
Madde 25-Giderlere ilişkin esaslar şunlardır:
a-Yönetim Kurulunca, Tüzükte belirlenen amaçlar ve çalışma konularına uygun olarak kararlaştırılmış her türlü giderler, ödemeler ve yardımlar giderleri oluşturur.
b-Giderlerin yasal belgelere bağlanması, Mali Sekreter ile Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir üyece imzalanması zorunludur.
c-Şubelere ve üyelere yapılacak yardımların gerekçeleri, çeşitleri, şekilleri ve miktarları, Genel Kurulun vereceği yetkiler doğrultusunda Yönetim Kurulunca belirlenir.
Zorunlu Defterler:
Madde 26-Dernekte tutulacak defterlerden;
a-Üye Kayıt Defteri, b-Yönetim Kurulu Karar Defteri, c-İşletme Hesabı Defteri, d-Envanter Defteri, e- Demirbaş Defteri'nin noter onaylı olması zorunludur.
Dernekte ayrıca, Gelen ve Giden Evrak Kayıt Defteri ile Alındı Belgesi Kayıt Defteri tutulur.
Ödüller:
Madde 27-Derneğe katkıda bulunan kişi ve kuruluşlarla; amaca uygun alanlarda başarı ve hizmetleri görülen kişi, kuruluş ve gençlere her türlü ödül verilebilir.
Önemli Günler:
Madde 28-Afyonlular Günü belirlemek, belirlenen bu günde değişik etkinlikler ( Afyon’la ilgili festival, sergi, eğlenceler, konferans, seminer panel vb.) hazırlamak.
Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi:
Madde 29-Derneğin tüzel kişiliğinin sona ermesi veya erdirilmesine ilişkin esaslar şunlardır.
a-Genel Kurul, Derneğin tüzel kişiliğinin sona ermesine her zaman karar verebilir. Bu amaçla düzenlenecek Genel Kurulda, kayıtlı üyelerin en az üçte ikisinin katılımı sağlanamadığı takdirde, üyeler, Yasanın öngördüğü biçimde ikinci kez toplantıya çağırılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun, tüzel kişiliğin sona erdirilmesi konusu görüşülebilir. Tüzel kişiliğin sona erdirilmesi kararı, katılan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile alınabilir. Derneğin dağılması kararı, beş gün içinde en büyük mülki idareye yazı ile bildirilir. Tüzel kişiliğin bu şekilde sona ermesi halinde, mal, para ve haklar, aynı Genel Kurulun kararı ile Türk Kültürünü araştırma ve geliştirme ile ilgili bir kuruluşa devredilir.
b-Yetkili kamu kuruluşlarınca yapılan yazılı isteme karşın, yasalara aykırılıklar ve eksiklikler, yasaların öngördüğü süre içinde giderilmez, olağan genel kurul toplantısı, Tüzükte belirtilen sürede yapılmaz ve zorunlu organlar oluşturulamaz ise, en büyük mülki idarenin yazılı başvurusu ve cumhuriyet savcılığının açacağı dava üzerine, Derneğin tüzel kişiliği, mahkemece sona erdirilir. Bu durumda, Derneğin tüm para, demirbaş eşya, mal varlığı ve hakları hazineye geçer.
c-Sona erme veya erdirilme dahil, Tüzükte yer almayan konularda, ilgili yasalardaki hükümler uygulanır.